Project mogelijk gemaakt door Socialrun Samen Sterk zonder Stigma

 “Ik heb zelf depressief rondgelopen op mijn werk. Dat was pittig en ongezond. Ik ben eruit gekomen en nu ga ik, met mijn kennis en ervaring, samen met andere ervaringsdeskundigen aan de slag bij organisaties. Er is nog te veel onbekend rondom depressie en de verschijnselen. Laten we het taboe doorbreken en samen zonder stigma werken aan een gezonde werkomgeving. Kortom depressie op de werkvloer helpt!”. Sunita Chote, ervaringsdeskundig ondernemer

 

Wat en voor wie?

In het project Depressie op de werkvloer HELPT! werken we toe naar een event voor werkgevers en werknemers die willen weten hoe ze depressieve klachten kunnen signaleren en hoe ze het best daarmee kunnen omgaan.

Dit helpt werkgevers om het ziekteverzuim in het “grijze” gebied van psychosociale klachten terug te dringen zodat het de arbeidsproductiviteit vergroot en het zorgt ervoor dat werknemers regie pakken op hun functioneren en gezondheid.

“Depressie op de werkvloer HELPT” is er voor directeuren, HR managers, arbodiensten en zorgverzekeringen en voor medewerkers van organisaties en bedrijven.

 

Depressie op de werkvloer

Er zijn veel mensen die werken en die depressieve klachten ervaren of in een depressie zitten of dreigen te komen. In het arbeidsproces wordt depressie als grijs verzuim gezien. Grijs verzuim is verzuim waarbij de werknemer zich ziek voelt en subjectieve gezondheidsklachten ervaart, maar waarbij de klachten moeilijk objectief aan te tonen zijn en het lastig te bepalen is of iemand kan werken of niet. Mensen vinden het moeilijk om te erkennen dat ze kampen met depressieve klachten. Wat gebeurt er met mijn positie? Hoe reageert mijn werkgever hierop? En mijn omgeving? Kortom, er zijn nogal wat gedachten zowel bij de mensen die het ervaren als bij de mensen uit de omgeving over depressie en hoe hiermee om te gaan. Ook rust bij andere bevolkingsgroepen nog steeds een groot taboe op het bespreken van psychische klachten.

“Ik heb diverse situaties meegemaakt op de werkvloer waar ik niet mee om kon gaan. Seksuele intimidatie en beschuldig worden van discriminatie. Dat was niet niks. Ik ging daardoor veel overwerken in de hoop dat ik gezien en gewaardeerd werd. Ik creëerde het idee dat de leidinggevende mij een loonsverhoging moest toekennen. Ik zette me toch voor 200% in en deed mijn werk toch goed? Ik vergat te communiceren over wat er gebeurde en raakte in een arbeidsconflict. In feite was ik heel erg aan het worstelen met een intern conflict, omdat ik niet assertief was, mijn grenzen niet kon bewaken en mezelf niet gelijkwaardig voelde aan anderen. Ik durfde niet met mijn klachten naar buiten te treden,” Sunita

 

Ervaringsdeskundigheid helpt

Het event “Depressie op de werkvloer HELPT!” geven we vorm met en door ervaringsdeskundigen in depressie. Essentieel onderdeel om met depressie op de werkvloer om te gaan is namelijk ervaringskennis. Sunita herkent het direct als mensen “om de hete brij draaien”, kan doorvragen op thema’s die privé zijn en weet hoe ze wensen, mogelijkheden en onmogelijkheden kan vertalen naar een eigen regie van de werknemer.  

Met dit project creëren we meer bewustzijn over de effecten van depressie, meer begrip voor werknemers met depressie en we geven inzicht in hoe werknemers, werkgevers en collega’s ermee om kunnen gaan. Dit alles vermindert het stigma van deze psychische kwetsbaarheid en verhoogt de arbeidsproductiviteit.

 

Meedoen!

Voel je je aangesproken als ervaringsdeskundige of als werkgever en wil je meedoen? Bel of mail dan met Sunita Choté en doe mee!

Telefoonnummer Sunita: +31 6 30 84 51 34

 

Post Author: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *